Амбасада на Република Северна Македонија во Белгија

Најнови вести

Османи на лидерскиот НАТО Самит: Важен ден за Алијансата, со важни и амбициозни одлуки

На самиот почеток на лидерскиот НАТО Самит на земјите – членки на Алијансата, министерот за надворешни работи, Бујар Османи, во изјава за медиуми ги презентираше очекувањата од Самитот, на кој треба да  бидат донесени амбициозни одлуки и да се потврди посветеноста на Алијансата кон трансатлантската врска. Османи зборуваше и за очекувањата за главна тема, иницијативата „НАТО 2030”, чија цел е подготовка на Алијансата за следната декада. „ Денес е навистина важен, ден не само за нас туку и за целата алијанса. После напорни консултации и неколку подготвителни министерски состаноци на кои лично присуствував, денес во седиштето на Алијансата во Брисел, се одржува самитот на НАТО на кој ќе се заокружат главните насоки за иницијативата НАТО 2030 година. На масата денес е амбициозна трансатлантска агенда која треба да обезбеди поголема улога на алијансата во креирањето на долгорочната безбедност, но и поголема синергија, поголема интеграција на самите земји – членки кога се работи за заедничката безбедност“, истакна Османи. Во својата изјава, министерот Османи го истакна значењето што Алијансата го придава на борбата против хибридните закани и преземените натамошни активности за справување со овие современи предизвици, а изрази и поддршка за трансатлантското партнерство како камен-темелник на нашата колективна безбедност . „Трансатлантското партнерство останува камен-темелник на нашата колективна безбедност. Денес ќе ги утврдиме насоките за улогата на алијансата во актуелните закани и безбедносни предизвици; но покрај горливите проблеми, ќе бидат дефинирани и насоките за справување со новите современи предизвици како што се хибридните предизвиците. Воедно ќе се постават основи за продлабочена соработка на сојузниците во зајакнувањето на отпорноста, одржување на предноста во технолошкиот развој и поблиска соработка со партнерите“, нагласи Османи. Во изјавата, Османи се осврнува и на нашата определба како земја кандидат за членство во ЕУ, како и потребата за зголемена стратешката соработка меѓу НАТО и ЕУ. „Заокружувањето на Европската Унија со интеграција на Западниот Балкан претставува геостратешка инвестиција за целиот континент. Нашиот придонес во ова партнерство е јасен – и на овој самит ние ќе ја потврдиме нашата определба – ние сме НАТО!“, заклучи Османи.

Брисел, 14 јуни 2021

Министерствата за економија и за земјоделие со свои претставници во економската дипломатија

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Бујар Османи заедно со министерот за економија Крешник Бектеши и заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски денеска потпишаа спогодби за испраќање економски советници од Министерството за економија и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, како дел од поширокиот проект за Економска дипломатија. „Уште на почетокот најавив дека ќе пристапиме со поединечно обликуван, или таканаречен ‘тејлор - мејд’ пристап за различните земји и региони. Во оваа смисла посебно ме радува фактот што проектот за Економска дипломатија фактички го шириме со вклучување на претставниците и од економските ресори, ставени под една дипломатска капа, со што верувам дека ќе обезбедиме најсоодветно економско присуство според спецификите на разните региони и експертизата на различните ресори. Очекувам во наредниот период да обезбедиме услови и за влез во третата фаза, преку која во Економската дипломатија ќе вклучиме и надворешни експерти и докажани професионалци од областа“, истакна Османи, потенцирајќи дека сите упатувања се дел од пилот – проектот за оваа година, од каде се очекува и првичниот инпут за успешноста од целиот процес и неговата целисходност за понатаму. „Очекувам нашите претставници во економската дипломатија да внесат поголема економска димензија во надворешната политика, притоа да ги прошират каналите за интензивирање на трговската размена, на отворање нови пазари за постојните компании, да обезбедат полесен и поинформиран пристап на потенцијалните странски инвеститори и со тоа да обезбедиме услови за уште поинтензивен економски раст“, изјави министерот за економија, Крешник Бектеши. Во сличен тон и заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски ги потенцираше огромните потенцијали од унапредувањето на размената за земјоделието, преработувачката индустрија и производството на храна, за што веќе е создадена пристојна бизнис база и во земјата која доколку и се обезбеди соодветен пристап може компетитивно да се натпреварува на светските пазари. Со потпишувањето на меморандумите меѓу ресорите се најавија и првите економски советници од двете министерства кои ќе бидат испратени преку Министерството за надворешни работи. Од Министерството за Економија ќе бидат испратени економски советници во Женева со надлежност за Светската Трговска Организација, потоа во Брисел, со надлежност за земјите на БЕНЕЛУКС; во Генералниот Конзулат во Чикаго, со надлежност за регионот на таканаречните езерски сојузни држави (Илиноис, Мичиген, Висконсин, Индијана, Охајо и Минесота). Од Министерството за земјоделие шумарство и водостопанство ќе биде испратен економски советник во Амбасадата во Рим, со посебна надлежност за организацијата за храна и земјоделие - ФАО, но воедно и со надлежност врз територијата на Италија; додека во подоцнежната фаза, во план е од Земјоделие да бидат испратени економски советници во други места соодветно на специфичните надлежности на овој ресор. Првата група економски советници беа избрани за Варшава, Минхен, Анкара и Абу Даби, а МНР Османи извести дека во тек е и конкурсот во рамките на МНР со кој ќе биде испратен и еден економски советник во Софија.

Османи: НАТО е незаменлив фактор за нашата безбедност

Министерот за надворешни работи Бујар Османи, учествуваше на видео-конференција на состанокот на министри за надворешни работи на Северно-Атлантскиот Совет на НАТО. „НАТО е незаменлив фактор за нашата безбедност, заради што  особено важно е приспособување на Алијансата кон новите закани на начин што би ја зајакнал политичката кохезија,  а  демонстрирање  на единство и солидарност е од витално значење за справување со предизвиците што се производ на глобалните безбедносни промени“, истакна Османи.     Во своето обраќање министерот Османи се осврна и на потребата од засилена соработка на НАТО и ЕУ во насока на градење на регион на Западен Балкан отпорен на безбедносните закани и надворешни влијанија, што е особено значајно во контекст на гарантирање на неповратниот карактер на европските и евро-атлантските процеси. „Јасната  европска и евро-атланска перспектива за земјите од Западен Балкан мора да биде континуиран двигател за иднината на Регионот“, потенцираше Османи.   Главна тема на министерскиот состанок беше агендата НАТО 2030, односно заокружување на преговорите поврзани со решенијата што треба да бидат усвоени на наредниот Самит за идното адаптирање на Алијансата кон новото стратешко опкружување, а со порака дека Алијансата е обединета во светло на растечките предизвици на денешницата и геополитичко ривалство, како и дека колективната одбрана останува врвен приоритет. Инаку, министерскиот состанок на Северно-Атланскиот Совет на НАТО се одржа во пресрет на НАТО Самитот закажан за 14 јуни во Брисел,  што ќе претставува прво наше учество на лидерски состанок на Алијансата во својство на полноправна земја членка.  

Туристички дестинации

Манастир Јован Бигорски

Шарена Џамија, Тетово

Залив на Коските, Охрид